Opcja SELF w Work & Travel USA- co to znaczy?

 w Bez kategorii, Aktualności

Jeżeli chcesz skorzystać z opcji SELF programu Work & Travel USA, zapoznaj się z warunkami jakie trzeba spełnić, abyśmy mogli pomóc Tobie w pozostałych formalnościach (pomoc w otrzymaniu dokumentu DS-2019, zapewnienie ubezpieczenia, pośrednictwo wizowe).

Na czym polega opcja SELF?
Przede  wszystkim korzystasz z tej opcji jeżeli byłaś/eś już na W&T USA i wracasz do tego samego pracodawcy. Jeżeli  to Twój pierwszy wyjazd na W&T USA poszukujesz oferty pracy samodzielnie, dzięki kontaktom własnym lub też korzystając z internetu, wskazówki TUTAJ

Popularne strony gdzie ogłaszają się amerykańscy pracodawcy:

Do czego potrzebne jest biuro TBW i Fundacja w USA?

Biuro pomoże Tobie w otrzymaniu z Fundacji dokumentu (DS-2019), który jest niezbędny do tego, aby ubiegać się o wizę J-1. Ponadto, Fundacja zapewnia Tobie ubezpieczenie zdrowotne na okres pobytu w Stanach, a biuro przeprowadzi Cię przez proces wizowy. Nie możesz ubiegać się o wizę J-1 w ramach W&T  USA indywidualnie.

Co muszę zrobić by skorzystać z tej opcji?
1. Sprawdź jakiego rodzaju prace i miejsca są zabronione, upewnij się, że Twój pracodawca spełnia wszystkie wymogi Departamentu Stanu USA, a rodzaj pracy jaką oferuje nie znajduje się na liście prac zakazanych (napisz do nas, udostępnimy taką listę).
2. Zarejestruj się do programu, dostarcz do biura ofertę na odpowiednim formularzu (napisz do nas na biuro@thebestway.pl wyślemy wzór kontraktu).
3. Ustal z pracodawcą stanowisko, stawkę oraz konkretne daty, w jakich będziesz pracować (pamiętaj, nie możesz rozpocząć pracy wcześniej niż 25 maja i możesz maksymalnie pracować do 25 września

Co dalej?
1. Biuro wysyła ofertę do weryfikacji przez Fundację, która skontaktuje się z Twoim pracodawcą i potwierdzi warunki kontraktu. Ponadto, fundacja sprawdzi, czy pracodawca działa legalnie, płaci podatki, a oferowane stanowisko spełnia wymogi Departamentu Stanu (czyli jest to praca stricte sezonowa i nie znajduje się na liście prac zabronionych).

2. Po otrzymaniu akceptacji Twojej oferty przez Fundację, regulujesz pozostałe raty za program i czekamy na dokument DS-2019.
3. Biuro organizuje proces wizowy, jedziesz do konsulatu na rozmowę w sprawie wizy.

Ostatnie wpisy

ZOSTAW KOMENTARZ