Warunki uczestnictwa

Strona Główna / p / Warunki uczestnictwa
  • status studenta studiów magisterskich, licencjackich, doktoranckich, w trybie dziennym, wieczorowym, zaocznym.
  • student/uczeń szkół lub pomaturalnych/policealnych kwalifikuje się wyłącznie wtedy, gdy uczy się  w trybie dziennym, a nauka w takiej szkole trwa min. 2 lata.
  • wiek: 19 lat – 27 lat.
  • znajomość języka angielskiego na poziomie co najmniej „intermediate”.
  • studenci na ostatnim roku studiów nie muszą przekładać obrony pracy na po powrocie z USA; ważne, aby podczas rozmowy o wizę uczestnik posiadał ważną legitymację i był przed obroną.
  • paszport ważny minimum pół roku po planowanym powrocie, nie musi być okazany w momencie zapisywania się na program.
  • na program NIE kwalifikują się słuchacze studiów podyplomowych oraz słuchacze II roku studium pomaturalnego/policealnego.
  • na program NIE kwalifikują się studenci/słuchacze, którzy rozpoczną edukację w lutym/marcu 2017 (nie dotyczy osób, które kontynuują edukację, np. kończą licencjat w lutym i od razu rozpoczynają studia magisterskie).
  • na program NIE kwalifikują się studenci, słuchacze na urlopie dziekańskim.
  • na program NIE kwalifikują się maturzyści, którzy ukończą naukę w maju 2017 i dopiero od jesieni 2017 będą studentami.
  • na program NIE kwalifikują się studenci, którzy byli wcześniej w USA na programie W&T i mieli przerwany program z własnej winy (nie wypełnienie kontraktu, złamanie zasad programu – posiadają status „terminated”)
  • WAŻNE: Student rozpoczynający edukację na pierwszym roku staje się pełnoprawnym Uczestnikiem programu dopiero po zaliczeniu 1 semestru nauki (nie dotyczy SUM). Taka osoba może zapisać się wcześniej jednak Fundacja z USA zaakceptuje takiego Uczestnika dopiero po zaliczeniu 1 semestru.
  • WAŻNE: W programie mogą wziąć udział wyłącznie Uczestnicy, których celem jest poznanie kultury Stanów Zjednoczonych, zdobycie doświadczenia, szlifowanie języka angielskiego, nawiązanie przyjaźni i międzynarodowych kontaktów. Uczestnik, którego celem wyjazdu jest wyłącznie praca oraz zarobek nie zostanie zakwalifikowany na wyjazd.
  • Uczestnik musi wykazywać się otwartością, odpowiedzialnością, dojrzałością i umiejętnością dopasowania się do nowej, odmiennej kultury.

Najwcześniejsza data rozpoczęcia programu dla studentów z Polski to 25 maja
Najdłużej studenci z Polski mogą pracować w USA do 25 września.
Minimalny
okres „work”: 12 tygodni (niewielu pracodawców dopuszcza 10 tyg.)

Wyjazd może nastąpić od końca maja do początku lipca (im wcześniej tym lepiej-większy wybór ofert). Najwcześniej kontrakty kończą się z początkiem września.
Po okresie pracy następuje 30-dniowy tzw. grace period – czyli okres na podróże wyłącznie po Stanach. Uczestnik może, ale nie musi wykorzystać całych 30 dni, ważne, aby powrócił do Polski do 01 października.

Departament Stanu USA oraz Ambasada Amerykańska w Polsce mają prawo zmienić powyższe warunki w każdym momencie trwania rekrutacji.

Sprawdź odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania o W&T USA TUTAJ

Contact Us